Levická kalvária

Levická kalvária

Kalváriu nájdeme na miernom kopci na severnej strane mesta.
Pravdepodobne už od začiatku 18. storočia tu stála Kaplnka Povýšenia sv. kríža ohradená múrom, v ktorom boli tri kamenné kríže aj drevená zvonica.

Okolo roku 1800 dostala kaplnka podobu kostolíka.      
V 19. storočí pribudlo pravdepodobne päť samostatných zastavení. Históriu pripomína súčasným návštevníkom Kalvárie aj pamätný kameň pri vstupe do obnovovaného areálu.
Až do druhej svetovej vojny bola levická Kalvária v zachovalom stave. Začiatok jej konca nastal po oslobodzovacích bojoch v závere vojny, kedy bola ťažko zdevastovaná.
Po vojne používali obyvatelia murivo z poškodených objektov ako stavebný materiál na opravu svojich domov. Zostali len malé zvyšky múrov kostolíka a ohrady.

 

Na pozostatkoch niekdajšej Kalvárie vyrástla Kalvária nová. Revitalizáciu levickej Kalvárie zabezpečilo Občianske združenie Patrimonium servandi.
Bolo postavených 14 Kaplniek Krížovej cesty a ošetrené torzo historického kostolíka Povýšenia sv. kríža z 18. storočia.
Projekt revitalizácie duchovného a zároveň oddychovo-rekreačného areálu levickej Kalvárie ešte predpokladá parkové úpravy, vybudovanie náučného chodníka, vyhliadkových terás a ochranného múru.
Zastrešenie kaplnky, ako aj nové zastavenia boli zrekonštruované v roku 2008.
V roku 2010 bol na konštrukciu veže na pôde kalvárie pripevnený 7 metrov vysoký kovový kríž.

Vyhliadková veža na kalvárii je sprístupnená v prípade priaznivého počasia každú nedeľu (máj – október) v čase od 14.00 do 16.00 hod.

Kontakt : katkaholbova@gmail.com

Mapa kalvárie na stiahnutie

Súradnice : 48°12′59″S 18°36′29″V