Obec Pukanec

Obec Pukanec

Sa nachádza v Štiavnických vrchoch. V minulosti to bolo jedno z deviatich kráľovských banských miest, kde sa ťažilo striebro a iné vzácne kovy. V Pukanci sa nachádzajú aj náleziská ametystu.

Ak zavítate do Pukanca, bývalého slobodného kráľovského banského a remeselníckeho mesta, môžete navštíviť rím.-kat.kostol sv. Mikuláša, evanjelický kostol, Hrnčiarsky dom, Hrnčiarske múzeum pána Franka či Múzeum remesiel. Pozornosť pútajú aj zachované mestské hradby a súsošie Najsvätejšej Trojice. Obec každoročne organizuje Pukanské remeselnícke trhy, ktoré sa konajú vždy v 1. júlový víkend. Návštevníci majú možnosť vidieť ukážky remeselníkov, ochutnať domáce špeciality a oddýchnuť si pri bohatom kultúrnom programe.

Osobnosti Pukanca: 
Andrej Chudoba (21.11.1927 - 21. 01. 2014)
Ivan Kadlečík (8.4.1938 - 15.7.2014)

Súradnice: 48°21′12″S 18°43′22″V


  

NÁUČNÝ CHODNÍK - Po stopách starého rudného baníctva v Pukanci

Náučný chodník Po stopách starého rudného baníctva v Pukanci, ( bývalé slobodné kráľovské mesto vzniklo v druhej fáze rozvoja baníctva na Slovensku koncom 13. stor.) začína na námestí v Pukanci, pred evanjelickým kostolom ktorý je postavený pri štátnej ceste vedúcej z Levíc do Banskej Štiavnice. Na námestí sa nachádza aj autobusová zastávka na ktorej končí aj modrá značka turistického chodníka Pukanec - Rudno nad Hronom.

Východiskový bod: Informačná tabuľa pred ev. a. v. kostolom na námestí v Pukanci

Cieľový bod: Budova Terra Banensium – Zem Baníkov na námestí v Pukanci

Časový rozvrh: Námestie – Ergi štôlňa 1/2 hod – Dorothea odpočívadlo 1 hod. – výhľad na široké okolie z Turničky na Ľajtni 1/2 hod. – budova Terra Banensium – Zem Baníkov na námestí 1/2 hod.
Námestie v Pukanci - Ergi stôlňa - Dorothea odpočívadlo - Turnička na Ľajtni - budova Terra Banensium, Zem Baníkov na námestí v Pukanci (3 1/2 hod.)

Opis trasy: Náučný chodník oboznamuje návštevníka s históriou bývalého slobodného baníckeho a kráľovského mesta Pukanca, so zameraním na staré banské diela a opis ťažby, spracovania a úpravy zlato-striebronosných rúd. Na informačných paneloch je však sčasti priblížená aj flóra a fauna okolia Pukanca. Oboznamuje s najcharakteristickejšími geologickými danosťami bezprostredného okolia Pukanca. Dĺžka chodníka je 5,2 km v nenáročnom teréne s prevýšením 140 m.

Náročnosť trasy: špecifikovaná ako nenáročná
Pohorie: Štiavnické vrchy
Región: Nitriansky

Kontakt:
Terra Banensium - Zem Baníkov
Za Múrom 12
935 05 Pukanec
Tel.: +421 (0)903/945 744
E-mail: terrabanensium@terrabanensium.sk
Web: www.terrabanensium.sk


 

PUKANSKÁ KERAMIKA

Z Pukanca, kde sa rudné žily vyčerpali skôr ako v druhých banských mestách, postupne vzniklo remeselnícke mesto. Svojimi výrobkami zásobovalo nielen ostatné banské mestá, ale aj trhy a jarmoky v širokom okolí.
Hrnčiarske remeslo bolo v Pukanci organizované vyše 200 rokov v cechu, o ktorom prvá písomná správa pochádza z roku 1663. V období cechov dosiahli výrobky pukanských hrnčiarov výbornú kvalitu z technologického hľadiska a mali tvarové i funkčne Široký sortiment. Obľubu si získali aj svojou vysokou estetickou úrovňou, ktorou predčili výrobky zo susedných hrnčiarskych stredísk. V polovici 19. storočia pracovalo v Pukanci 49 hrnčiarskych majstrov. Ich výrobky sa predávali na trhoch a jarmokoch v Leviciach, Zlatých Moravciach, Nitre, Banskej Štiavnici, Krupine, Nových Zámkoch, Ostrihome, vo Vacove a smerom na juh až na maďarskej Dolnej zemi. Uplatnili sa v mestských i roľníckych domácnostiach. 

Obec Pukanec usporiada tento rok - Festival ľudových remesiel, folklóru a tradičnej gastronómie XXIV. Pukanské remeselnícke trhy v dňoch 1.- 3.  júla 2016 . "Dnešnými trhmi chce obec obnoviť tradíciu pukanských jarmokov a založiť tradíciu Pukanských remeselníckych trhov, ktoré by sa konali každoročne v prvú júlovú sobotu a nedeľu a prezentovali najmä prácu remeselníkov, dizajnérov, výtvarníkov úžitkového umenia, tvorcov z dreva, hliny, kovu, kože, kameňa, skla a iných materiálov."

Navštívte aj hrnčiarske múzeum (návšteva je možná po dohode):

ADRESA: Štiavnická cesta 83,  935 05 Pukanec

KONTAKT: p. FRANK : +421 915 788 676


EXPOZÍCIA PUKANSKEJ HISTÓRIE

V expozícii je zahrnutá najstaršia história obce Pukanec, rozvoj baníctva, remesiel, interiér kuchyne meštianskej izby. V súčasnosti je v priestoroch expozície inštalovaná výstava „2. svetová vojna v dokumentoch Pukančanov“  a výstava keramiky Jána Moravčíka.

Adresa:  Námestie mieru 17 (oproti Miestnej knižnici), Pukanec
Otváracie hodiny: na požiadanie
Kontakt:
OcÚ - Mária Bembešová
tel.: 036 63 93 529
mobil: 0905 789 592
Mgr. Darina Palkovičová
mobil: 0904 943 014


VINOHRADNÍCTVO

má v Pukanci stáročnú tradíciu. Svedčí o tom názov viničného kopca Vajrab (512 m). Je to skomolenina nemeckého názvu Weinrebe (vínna réva). Nemeckí baníci prisťahovalci takto nazývali rudnú žilu Weinrebner, nachádzajúcu sa v tomto vrchu (najvyššie položené vinice na Slovensku, 495 m). Vinič sa pestuje aj v chotárnej časti Ľajtňa a Nad mestom. V minulosti prevládali priamorodiace hybridy (samorodáky). Pestovali sa rezom na hlavu sorty Čierne a Biele otelo (Noah), Izabela, Storadovec (Sásoroš), Muškát Ferdinand Lesseps (Vrábelčina), Baco a iné. Neskôr sa vysádzali doma dopestované štepy Chrupka, Rizling, Malingre, Medovec, Magdalénka skorá (Madlen), Silván, Portugalské modré (Oporto) a iné. Dnes sa zakladajú vinohrady na vysoké vedenie. Kvalitné biele vína sa vyrábajú z hrozna Pesecká Leánka (Feteasca regala), Mňller Thurgau, Rizling vlašský, Burgundské biele, Veltlín zelený, červené z Frankovky a Svätovavrineckého.

Sviežosť vín a udržanie kvality zaručujú dobré vínne pivnice – ľochy, vykopané baníkmi v minulých storočiach do zvetraného andezitu – gribiny. Najviac ľochov sa nachádza Pri Urbankovi. Niektoré sú vyhĺbené nad sebou aj v dvoch poschodiach, majú rôzne rozmery a rôznu hĺbku. Tie najväčšie sú dlhé vyše 20 m a široké vyše 3 m, prípadne majú bočné chodby. Pukanskí ľochári sú pohostinní a radi sa pochvália studeným mokom, trochu drsnejším, ale s výraznou vôňou a chuťou.

Najväčšia vínna pivnica v Pukanci

Pivnica má svoju hlbokú históriu. Pán majiteľ Vám ju rád otvorí a predstaví svoje vínka, ktoré sú veľmi špecifické hlavne polohou dozrievania hrozna, z ktorého sa jeho vínka vyrábajú.

Poskytujeme príjemné zázemie menším či väčším skupinám ľudí, ktorí neváhajú objaviť, zažiť a vychutnať si dobré víno či miestne špeciality z Pukanca. Riadené degustácie ako aj prehliadku pivnice je možné objednať si najneskôr dva dni vopred. Kontakt na pivnicu: http://www.najpivnica.sk/

V prípade záujmu o Tekovskú vínnu cestu kontaktujte  - http://regionvino.sk/