Obec Starý Tekov

Dominantou tejto ,,folklórnej“ obce je kostol Nanebovzatia Panny Márie z 13. st. postavený v gotickom slohu. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Okolo kostola je múr so vstupnou bránou po stranách s dvoma kaplnkami.

Súradnice GPS : 48°15′00″S 18°32′00″V
http://www.starytekov.sk/

Ľudový dom v obci
V roku 2014 obec Starý Tekov otvorila stálu expozíciu tradičného ľudového domu na Tekovskej ulici. Interiér domu pozostáva z troch izieb- predná a zadná chyža a kuchyňa. Je zariadený nábytkom a predmetmi, ktoré darovali obyvatelia obce zo svojich rodinných zbierok. Všetko v dome dýcha históriou v ktorej sa odzrkadľuje práca, skromnosť a šikovnosť ľudí v minulosti.
Návšteva ľudového domu  je možná po dohode.
V prípade záujmu o prehliadku ľudového domu kontaktujte miestne kultúrne stredisko v Starom Tekove - tel.: +421 36 6311 020

Každý rok sa v obci Starý Tekov konajú Tekovské folklórne slávnosti - Tekov tancuje a spieva.   PROGRAM nájdete tu: http://www.starytekov.sk/kultura-a-sport/24-folklorne-slavnosti-tekov-tancuje-a-spieva.html
VIDEO k podujatiu: https://www.youtube.com/watch?v=qxJpmnvUn7g

 

V Starom Tekove sa každoročné koná rekonštrukcia historických bojov z obdobia druhej svetovej vojny – pod názvom BOJE NA HRONE.
Boje na Hrone je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku. Rekonštrukcie bojov sa zúčastňujú skupiny dobovo vystrojených príslušníkov klubov vojnovej histórie zo Slovenska a okolitých krajín.

V penzióne Bažantnica v Starom Tekove môžete vidieť nádherné okrasné BAŽANTY, ale aj klokany a lamy. Môžete navštíviť  SOĽNÚ JASKYŇUsvojou rozlohou približne 44 metrov štvorcových patrí soľná jaskyňa v Starom Tekove k najväčším v strednej Európe. V areáli penziónu Bažantnica si môžete pozrieť  veľkú  EXPOZÍCIU ZBRANÍ A MILITÁRIE.
Viac informácií na: http://www.tassat.sk/sk_index_bazanty.html

 

V Starom Tekove má sídlo Celkom malé divadlo 
Celkom malé divadlo patrí nesporne k zaujímavým zjavom na slovenskej divadelnej scéne. Divadlo sa špecializuje výsostne na inscenácie komorného charakteru a za roky svojej existencie zaznamenalo aj značné úspechy. Unikátom je veľkosť súboru, ktorú tvoria celkom traja ľudia. Títo zároveň tvoria jednak umeleckú a zároveň aj technickú zložku súboru a v prípade potreby si do svojich projektov prizývajú ďalších tvorcov, či umelcov. Režisérom súboru je zväčša Edo Šebian a herecký kolektív tvoria najmä manželia Mészárošovci.
Program nájdete na: http://celkom-male-divadlo.webnode.sk/

Medzi obcami Starý Tekov a Nový Tekov je cez rieku Hron od roku 2015 otvorený nový most, ktorý spojil tieto dve obce. 

V obci Nový Tekov môžete navštíviť Ranč u Bobiho, kde si môžete zajazdiť na koňoch, zahrať bowling, zajazdiť na štvorkolkách, zahrať si tenis, minigolf, plážový volejbal, okúpať sa v bazéne alebo navštíviť wellness s masážou.
Viac informácií na: http://www.bobiranc.sk/sk/

Knižnú publikáciu OD TEKOVAVIETOR VEJE – od autora A. Chudobu si viete zakúpiť v Levickej informačnej agentúre v cene 12,70 €