Románsky kostolík v Kalinčiakove

Románsky kostolík v Kalinčiakove

Výnimočne vzácnou architektonickou pamiatkou je románsky kostolík zo začiatku  12. storočia, postavený pri Leviciach v mestskej časti Kalinčiakovo. Pôvodne ho obkolesovali múry menšej pevnôstky, ktorá chránila blízky most ponad hlboké koryto potoka Sikenica a kontrolovala dôležitú prístupovú cestu k Leviciam cez Strážny vrch. Obdĺžniková loď kostola bola až do veľkého požiaru v roku 1832 pokrytá klenbou a až potom bol vystavaný dnešný strop. Obnovený bol po požiari v r. 1833 – 1835. Rekonštruovaný bol r. 1932 a opravený v r. 1957 – 1958. Kostol je od r. 1655 reformátorsky. Pri požiari kostola r. 1832 sa odkryli nástenné maľby, znázorňujúce nebeské telesá a zvieratá, ktoré sa pri oprave v r. 1833 až 1835 zabielili. Pri tejto oprave spevnili stavbu opornými piliermi a nahradili zničenú vežu novou hranolovou vežou, ktorá bola zastrešená malým barokovo-klasicistickým šindľovým zvoncom. Kostol s skladá z románskej apsidy, a z pozdĺžnej rovno zastropenej lode. Na západnej strane je románska murovaná panská empora, spočívajúca na dvoch arkádach. Prístup na emporu umožňuje valené zaklenuté schodište, vložené do hrúbky múra západného štítu. V osi a na južnej strane apsidy i lode sú románske okná a jednoduchý portál. Pri oprave r. 1932 našli na severnej strane lode jedno románske okno a zamurovaný románsky portál. Z obdobia prechodu do gotiky je kamenná hranolová polygonálna kazateľnica. Klasicistický organ je z obdobia po . 1833. Bohoslužobné nádoby sú zo 17. – 19.stor.

Na tejto vzácnej sakrálnej pamiatke si našu pozornosť zaslúži vonkajšia architektonické výzdoba svätyne, ako aj malé typické románske okienko a v interiéry vkusne riešená stavba enpory so zaujímavým organom. Pristavaná baroková veža je mladšieho dáta. Z pevnostného múra okolo kostola ostal len nepatrne vyčnievajúci val. V jeho blízkosti miestami vyčnievajú zo zeme náhrobné kamene stredovekého cintorína.

Súradnice GPS: 48.200048357, 18.659374416

V prípade záujmu o prehliadku kostolíka vám kontakt poskytne Levická informačná agentúra :+421 36 6318 037,+ 421 903 237 037

Fotogaléria Kalinčiakovo

Barokový kaštieľ uhorskej rodiny Ňáriovcov

Barokový kaštieľ uhorskej rodiny Ňáriovcov

Pôvodne barokový kaštieľ bol postavený v 18. storočí a klasicisticky bol prestavaný s prístavbami okolo roku 1820. Je to jednopodlažná trojkrídlová budova so spojovacím stĺporadím. Kolmo postavené jednotraktové krídla spája so stredným krídlom kolonáda. Kaštieľ dali postaviť Nyáryovci, ktorí v Kalinčiakove vlastnili majetky až do roku 1945. Jeho poslednou majiteľkou bola Margita Bolfrasová, rod. Nyáry. Jej majetok si prenajímal hospodár židovskej národnosti Móric Freyer. V roku 1924 bola v časti kaštieľa zriadená slovenská ľudová škola. Po druhej pozemkovej reforme boli od roku 1948 v kaštieli dočasne ubytovaní kolonisti. Rodina Nyáry patrila medzi významné uhorské rody. V Peštianskej župe sa spomína už v roku 1411. Neskôr vlastnili majetky v Tekovskej župe a začiatkom 18. storočia nadobúdajú majetky i v Hontianskej župe. V tom období sa dostávajú i do Kalinčiakova a Bohuníc. V roku 1836 Anton Nyáry a jeho deti dostali titul barón. Mnohí členovia tejto rodiny sa narodili v Kalinčiakove. 

Pravé krídlo kaštieľa sa využíva na výstavu exponátov.

Prvá expozícia - Návrat do detstva je prehliadka starých hračiek. Medzi nimi sú staré bábiky - aj šité, autá, kočíky, bábkové divadlá, sánky, trojkolky, vláčiky. V strede miestnosti bola nainštalovaná krajinka s miniatúrnou železnicou, domčekmi. Kvôli voľbám bola železnica dočasne umiestnená do vitrín. V prípade väčšej príležitosti sa zapožičiava do expozície aj napr. 100 ročná bábika, mechanická kalkulačka a pod. V samostatných vitrínach si návštevníci môžu pozrieť historické fotky kaštieľa, kúpaliska Margita - Ilona. Čiastočne vzniká malá časť venovaná nášmu rodákovi Imrichovi Karvašovi, prvému guvernérovi NBS.

Druhá expozícia  -  Návrat do minulosti. V dvoch miestnostiach sú vystavené pozbierané starobylé zariadenie a doplnky domácností z minulosti. Sú tu aj rôzne pracovné pomôcky - mútič masla, kolovrátok, krosná, drevená pračka, cepy. Súčasťou výstavy je aj dobové oblečenie z obce.

Expozície nemajú presný čas, kedy sú sprístupnené. Obe výstavy sa dajú pozrieť len po predbežnom dohodnutí termínu.

V prípade záujmu o prehliadku expozície vám kontakt poskytne Levická informačná agentúra : +421 36 6318 037,+ 421 903 237 037

Súradnice GPS: 48.200048357, 18.659374416

Kúpalisko Margita - Ilona

Kúpalisko Margita - Ilona

Rekreačné zariadenie Margita - Ilona leží na rozhraní Podunajskej nížiny a Štiavnických vrchov. Okolie tvorí pahorkatina vhodná na nenáročné prechádzky. Od Levíc je vzdialené 6 km v smere na Šahy a tvorí ho kúpalisko so štyrmi bazénmi, autokempingom s 250 lôžkami, elektrickými prípojkami pre stany a karavany, športoviskami, reštauráciami a bufetmi a príslušnou infraštruktúrou. 

Bazény sa plnia termálnou vodou s teplotou 25°C s obsahom minerálných solí okolo 1020mg/l.
Areál kúpaliska pozostáva z laminátového plaveckého bazéna s rozmermi 50x21 m s hĺbkou vody 170-200 cm a laminátového detského bazéna s rozmermi 25x12 m s hĺbkou 120 - 130 cm. Tieto dva bazény sú prevádzkované modernou technológiou neustálej recirkulácie cez úpravovňu bazénovej vody. Pre deti do 6 rokov je určený bazén s rozmermi 16x8 m s hĺbkou vody 30 - 40 cm s malým vodným hríbom a šmykľavkou. Rodičia môžu na deti dohliadať z vodou obmývaného plážového vstupu do bazéna. Skladbu bazénov dopĺňa obľúbený rekreačný bazén s rozmermi 50 x 21 m s hĺbkou od 0 cm do 190 cm. V tomto bazéne sa nachádza vodný hríb a 10 m dlhý vodný sklz. Bazén má vytvorený pozvoľný, tzv. plážový vstup, kde hĺbka vody začína od 0 cm a pomaly sa zvažuje. Tento priestor je ideálny na opaľovanie a slnenie. 

Ubytovanie je možné v 4 a 5 lôžkových chatkách a v 4 a 6 lôžkových bungalovoch s kompletným vybavením. V týchto chatkách a bungalovoch je možnosť prípravy vlastnej stravy. 

V autokempingu je taktiež možnosť karavaningu a stanovania. 

Autokemping je v prevádzke od začiatku mája do konca septembra. V mesiacoch júl a august je kemping zameraný výlučne na pobyty rodín s deťmi a manželské páry. 

Zariadenie ponúka pobyty pre školské výlety, plavecké kurzy, školy v prírode v príjemnom a tichom prostredí.

Súradnice:  N48.200853    E18.658504

http://margita-ilona.sk/

Vinársky dom Maxima

Vinársky dom Maxima

V komfortných priestoroch zámockého charakteru Vám prináša príjemné posedenie vinársky dom Maxima. Nový objekt komplexu bol dobudovaný v roku 2009. Maxima pozostáva z autentickej vinárne, degustačnej miestnosti, školiacej miestnosti, atraktívnej kaviarni s tanečným priestorom a salónikom, pričom disponuje kompletným technickým vybavením.

GPS súradnice: 48°11'15.9"N. 18°39'35.7"E

http://www.kolibarezort.sk/vinarsky-dom-maxima/