Obec Bohunice

Obec Bohunice

Obec Bohunice (v strede obce n. m. v.260 m) leží na úpätí Štiavnických vrchov v najsevernejšom výbežku Ipeľskej pahorkatiny. Pahorkatinný až vrchovinný povrch chotára (n. m. v. 260 - 558 m) tvoria andezity a ich pyroklatiká. Zväčša ilimerizované a hnedé lesné pôdy. Na 5 ha parkovitého pozemku vznikla v roku 1856 na mieste pôvodnej výsadby z roku 1806 pestrá zmes cudzokrajných drevín.Stredom obce, smerom sever - juh tečie potok Štampoch, ktorý tesne pod hranicou Bohuníc (na území katastra Jabloňovce) sa zlučuje s tokom vyvierajúci z Chlieviska, tečúci pozdĺž hraníc. Po zlúčení tokov, nový tok je menovaný Sikenicou.Pri ľavej strane toku Štampoch vedie cesta (stredom obce Bohunice) Bátovce - Vysoká. V strede obce z cesty vybočuje cesta na Pukanec, ktorá pri Štampochu je opäť spojená s pôvodnou trasou.

 

V chránenom areáli Bohunický park sa nachádzajú 2 kaštiele.
Starší z kaštieľov (pôvodne zemianska kúria) bol postavený na začiatku 17. storočia Petrom Bartakovičom. Túto renesančnú kúriu v 19. storočí prestavili Ňáriovci v romanticko – neogotickom slohu.

Novší kaštieľ postavený v klasicistickom slohu je z roku 1816, prestavaný bol v roku 1954. O jeho výstavbu sa zaslúžil Ignác Ňári. Na tympanóne sa nachádza erb znázorňujúci leva a labuť, nad ktorými je medzi dvoma skríženými vetvami hviezda. Obidva kaštiele sú vďaka ich majiteľovi Ing. Viktorovi Karelovi zrekonštruované.

http://www.slovenskehrady.sk/kastiel-bohunice

VODNÝ MLYN BOHUNICE

Vodný mlyn Bohunice sa nachádza asi 2 km od horného konca obce.
Vysunutá expozícia Tekovského múzea bola verejnosti sprístupnená v roku 1978 po rozsiahlej rekonštrukcii. Mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana sa nachádza asi 2 km od horného konca obce, pri potoku Sikenoca v prekrásnom prostredí Štiavnických vrchov. Ide o typ vodného mlyna s kolesom na vrchný pohon. Úpravy mlynskej budovy sa vykonali v roku 1911 a 1938, keď bola zavedená elektrina a zmodernizované mlecie zariadenie. Mlyn sa skladá z obytnej a technickej časti, ktoré sú oddelené múrmi a majú samostatné vchody z dvora. Obytná časť pozostáva z izby, kuchyne a komory, ku ktorej prilieha pivnica a je zariadená dobovým nábytkom a inventárom. Technickú časť tvorí mlynica s funkčnými a kompletným mlynskými strojmi a kolesovňou.

OTVORENÉ:
Máj – Október:  Pondelok – Nedeľa :  9.00 - 16.00 hod.
Iné dni: na požiadanie - informácie vám poskytne Tekovské múzeum v Leviciach

Súradnice: 
N 48.34925°         48°20.955'    48°20'57"
E 18.7496166°     18°44.977'   18°44'58"

http://www.muzeumlevice.sk/index.php?mnu=EXBO&jazyk=SK&cstyle

Galéria