Pamätník Šiklóš na vrchu Vápnik

Pamätník Šiklóš na vrchu Vápnik

Toto pamätné miesto sa nachádza 4 km od mesta Levice (smer obec Mýtne Ludany) na vrchu Vápnik (274 m n. m.), kde bola v minulosti pozorovateľňa maršala Malinovského, veliteľa II. ukrajinského frontu, ktorý z tohto miesta viedol vojenské operácie na južnom Pohroní od 20. decembra do 25. marca 1945. Nachádza sa tu betónový pamätník s rozhľadňou.

Zrekonštruovaný pamätník bol predstavený verejnosti  9.mája 2015.

Vrch predstavuje zvyšok travertínovej kopy, kde sa donedávna okrem travertínu získavala aj ušľachtilá prekryštalizovaná odroda označovaná ako „levický zlatý ónyx“. Vďaka svojej kráse sa považuje za európsky unikát a je jedným z najdrahších spracovávaných kameňov vôbec.

Šiklóš – Vápnik  nájdete (pešo alebo na bicykli) - keď pôjdete z Levíc na obec Mýtne Ludany a po ľavej strane( turistický smerovník ,ktorý uvidíte popri ceste vás navedie) odbočíte na poľnú cestu. Prejdete cez oblasť viničných domčekov a dostanete sa  priamo k pamätníku. 

Autom - pri vjazde (značke) do obci Mýtne Ludany odbočíte vľavo na poľnú cestu, ktorou sa napojíte na asfaltovú, ktorá Vás navedie priamo k pamätníku.

Súradnice: 48°10′58″S 18°38′36″V

Šiklóš je miesto kde môžete stráviť príjemné chvíle s rodinou, priateľmi alebo v rámci cyklistickej zastávky. V rámci projektu boli osadené  nové lavičky, informačná tabuľa, smerové tabule a vytvorilo sa aj chránené ohnisko.